++ my sweet follower ++

Monday, March 21, 2011

..:: we wearing lens... ::..

Salam semua...

uols pernah x pakai lens a.k.a kanta sentuh a.k.a kanta lekap n mcam2 lagi panggilan lah???

untuk orang yang rabun (mcm fara nie)..
klw nak bergaya cket.. harusssslah memakai lens..
  • Sekarang fara nak kongsi tentang perihal kanta lekap atau pun contact lens...
  • Bagi yang pakai spex mata tu mesti nak try guna kanta lekap...
  • Kadang2 tu bosan juga guna spex mata ni... maklum la kadang2 spex mata ni mencacatkan penampilan kita...
  • fara guna contact lens ni sebab nak memcuba sesuatu yang baru.., bosan asyik pakai spex mata je dari dulu, mata pun semakin sepet je...
  • kali ni dah masuk dua pasang fara guna contact lens...
  • Masa mula2 fara guna, fara pilih yang warna natural... baru je pakai 2 minggu lebih... tup3 sebelah contact lens fara hilang.. susah jugak nak cari sebab dia tak berwarna... sedih kot... akhirnya jumpa juga atas lantai tp dah jd arwah...habis penyek dan tak boleh digunakan lagi..
  • Fara tak serik, nak juga pakai contact lens sebab dah mula rasa selesa bila pakai...
  • Beli pulak yang ada colour... sebab senang nak nampak kalau letak dalam bekas khas dia... hehe
  • Yang jenis berwarna ni agak mahal berbanding yang tak ada colour ( natural )...

yang nie...
opsss!!!!
yang nie x pakai lens ok... hehehe

yang nie baru betul...
warna hitam..
luna king 17mm...

yang nie pulak..
warna grey...
super nudy 16mm...

n yang nie...
super barbie shinning..
16mm jgk...

Cara2 penjagaan lens yang betul...

Langkah 1: Basuh tangan setiap kali anda ingin membuka kanta lekap. Selepas basuh pastikan tangan anda dikeringkan kerana air paip masih mengandungi kuman atau bakteria kecuali anda menggunakan air yang ditapis.

Langkah 2: Keluarkan kanta lekap secara berhati-hati dengan tangan yang bersih dan kering.

Langkah 3: Letakkan kanta lekap dengan tapak tangan anda. Bersihkan dengan cara meletakkan 3-4 titis pembersih penyelesai pelbagai guna(multipurpose solution) terutrama di bahagian atas kanta tersebut. Gunakan salah satu jari anda untuk menggosok kanta dengan lembut bersama titisan pencuci tadi.

Langkah 4: Bilaslah kanta lengkap anda dengan titisan pencuci khas yang sama untuk menghilangkan kuman yang terlekat padanya.

Lnngkah 5: Simpan kanta lekap anda dalam bekas khasnya, pastikan bekas tersebut bersih dan perlulah diganti dengan kerap supaya kuman yang ada pada bekas lama tidak melekat pada kanta lekap anda.




4 comments:

mr_mrs mikko said...

i m lens lover..
tp skrg ni suka pakai yg size 14.5mm tapi nmpak mcm 16mm.. cuba try tengok antri aku pasal lens ---->http://mikkofallenangel.blogspot.com/2011/03/bila-jumpa-minah-arab-kacukan-orang.html

me | is | aku said...

tkot nk pkai lens sbb takut nk msukkn dlm mata =.='

♥..:: !'m no+ $!ngL3 ::..♥ said...

m.m. mikko :
besar jugak ek lens yg 14mm 2.. cantik... (^_^)

me is aku :
fara pn mle2 takut gak...
tp sebab teringin sangt nak pakai,
rase best pulak...
try la..
mana taw kot2 melekat lak nnty
nak pakai lens aje... hehehe

Cutiesifa said...

sy pun pakai lens jugak..lagi selesa krn tidak perlu membetulkan kedudukan spec..kalau tidak asyk nak betulkan spec je..

pastikan awk ada lenses eye drop k..bila rasa cam kabur2, kena guna eye drop..jgn biarkan ia kabur je :)